12. ročník akce „DEN ZEMĚ“ Ve Starém Městě ve společnosti REC Group je již minulostí. Slavilo se, jak se patří! Do areálu dorazilo ve čtvrtek a pátek 2000 nejmenších hostů a v sobotu pak 8900 návštěvníků z řad široké veřejnosti! Den Země vždy slavíme nejbližší přilehlou sobotu (vzhledem k celosvětově platnému datu 22.4.) a ve dnech čtvrtek a pátek pamatujeme také na školy a školky. Ekologická výchova nové generace je totiž tím nejdůležitějším cílem a smyslem našich oslav. Součástí akce je vždy nespočet atrakcí, soutěží, exhibicí a dalších zábavných programů.

Generálním parterem akce byly společnost HP Inc Czech Republic a regionální partneři NIO a PREMO. Hlavním partnerem pak autosalon ARAVER CZ – člen skupiny AUTO UH. Mediálními partnery Rádio Zlín a Rock Max, TV Slovácko, Kino Hvězda a Dobrý den s Kurýrem.

 

  

Mateřské a základní školy

Dny Země pro školky a školy si pod svá křídla vzal animátor JIRKA HADAŠ se svým programem EKOHRÁTKY. Na pódiu s dětmi tři hodiny tančil, zpíval, kouzlil a ekologicky je vzdělával. Třídění odpadu s piráty si děti užily na lodi Naděje, kde se o zábavu pro ně postaralo SVČ Klubko. Přírodovědné centrum Trnka ve spolupráci s pořádajícím spolkem Rosnička si pro děti připravili naučnou stezku „ZACHRAŇME PLANETU – na jednotlivých stanovištích měly malí návštěvníci úkoly zaměřené na šetření životního prostředí, například na témata: „MOŘE PLNÉ PLASTŮ“, „VZÁCNÝ POKLAD NAŠÍ ZEMĚ“, „PLANETA PROCHÁZÍ ŽALUDKEM“, „ZÁCHRANA LEDNÍHO MEDVĚDA“, „SUPER DŮM“ nebo „VZÁCNÁ VODA“. Za splnění úkolů získaly dárek v podobě odznáčku „zachránce planety“.

Zručnost a talent si děti otestovaly v ŽONGLÉRSKÉM WORKSHOPU, vyřádily se na skákacích hradech, zahrály si fotbálek s trenéry 1.FC SLOVÁCKO nebo pozorovali nebe profesionálními dalekohledy hvězdárny Vsetín.

Adrenalinový zážitek pro ně připravili HASIČI a VLÁČEK STEELINKA jezdil nonstop areálem a nabízel zábavné a poučné svezení, kde se zpracovává odpad.

Na MINIFESTIVALu IQ PLAY se děti cítily jako v obřím hračkářství. Interaktivní výstava stavebnic jim umožnila vyzkoušet si nejrůznější hry a hračky edukativního charakteru, smyslové hračky, Montessori pomůcky, dřevěné hračky, logické hry, stavebnice a zvětšeniny her.

Obdobný program, jako jsme připravili pro děti z mateřských škol, pak čekal také na žáky 1. stupně ZŠ. Navrch se mohly těšit na EKOOLYMPIÁDu, kterou si pro ně přichystaly dceřiné společnosti holdingu REC Group (KOVOSTEEL Recycling, STEELMET, RPG Recycling, GELPO, ASSCO, A-GLASS, DZO, A-ORTO + kolektivní systém Elektrowin). Děti si zde ověřily své vědomosti v oblasti ekologie a zpracování odpadů a za splněné úkoly si odnesly edukativní pomůcky a dárky od partnerů.

Den Země pro veřejnost

Pódium a zahrada

Sobotní akci pro veřejnost zpestřila a hned na začátku všechny kolemjdoucí rozehřála rocková kapela KUMPÁNI ROCK POP. Vystoupily zde děvčata ze Street Dance Akropolis a ty pak vystřídal zábavný kouzelník MIŠUGE. Kolem čtvrté hodiny jsme zaznamenaly další vlnu návštěvníků, to proto, že se blížilo vystoupení věhlasné dětské kapely ČIPERKOVÉ. V čase jejich představení praskala zahrada ve švech a téměř všichni malí návštěvníci se ocitli na zádech svých rodičů, aby dobře viděli na slavné Čiperky, které vídají v televizi. Závěrečný koncert patřil kapele TABÁK – KABÁT REVIVAL.

Děti si v zahradě mohly se svými rodiči projít opět NAUČNOU STEZKU „ZACHRAŇME PLANETU“ a dozvědět se, jak šetřit životní prostředí při každodenních činnostech. Navštívit mohly také MOBILNÍ PLANETÁRIUM, kde se po celý den promítaly 15ti minutové projekce na téma „VODA – ZÁZRAK PŘÍRODY“, „ZE ZEMĚ DO VESMÍRU“, „SVĚTLO“, „KORÁLOVÝ ÚTES“ a další. Součástí této zóny byly také aktivity planetária Vsetín a pozorování nebe dalekohledy. Děti si užily pískové malování, maminky pak bezplatné líčení kosmetikou Mary Kay, ochutnávku Zdravého stravování nebo měření BMI ve stánku VZP ČR. V celém areálu mohli návštěvníci ochutnat velké množství dobrot.

Prezentace holdingu REC Group

Holding REC Group (KOVOSTEEL Recycling, STEELMET, RPG Recycling, GELPO, ASSCO, A-GLASS, A-ORTO a DZO) nabídl pro malé i velké návštěvníky tradiční EKOOLYMPIÁDU, kde na jednotlivých stanovištích měli za úkol plnit ekologicky zaměřené úkoly a získávat razítka do kartiček. Kartičky byly slosovatelné a děti mohly vyhrát hezké ceny v podobě vstupů do KOVOZOO, do Živé vody, kina Golden Apple Cinema nebo na Golf Jezera. V rámci prezentace KOVOSTEEL Recycling několikrát za den proběhla úžasná BAGROVÁ SHOW s ukázkou likvidace a manipulace s kovovým odpadem.

V prostorách hutních materiálů tvořili umělečtí kováři a do tvorby nechaly zapojit také děti.

Velmi hezkou prezentaci připravila Česká Zbrojovka, která na svém stanovišti představila rytectví, laserovou střelnici a myslivce s ukázkou dravců.

Jako každý rok tak i letos jsme na DNU ZEMĚ oslavili nový přírůstek do KOVOZOO. Letos se jí stala KOVOVÁ VELRYBA a dostala jméno GERDA! Náš „malý“ plejtváček váží 1730kg, má délku 9,6m a výšku 3,4m. Délka porodu byla neuvěřitelných 627 hodin a trvala od února do dubna. Kmotrou Gerdy se stala věhlasná ikona lidového řemesla na Slovácku paní Hana Špalková, která jí popřála do budoucna hodně sourozenců. Tvůrci Gerdy jsou Bronislav Janeček, Milan Bureš, Tomáš Daňhel, Petr Sadovský, Pavel Hartman, Čeněk Klimša, Dalibor Mandík, Michal Novický a Jarda Špalek. Při tvorbě se spotřebovalo 64kg svařovacího drátu, desítky metrů konstrukčních trubek, 60 let staré pásy z buldozeru a staré ocelové nádrže na víno. Všechny použité komponenty jsou kovovým odpadem a původně se používaly v souvislosti s vodou. Velryba tedy byla jasným cílem!

V rámci ekologických aktivit připravily kvalitní program také kolektivní systémy ELEKROWIN, EKOKOM, EKOBAT, EKOLAMP a ASEKOL. Součástí jejich programu bylo třídění odpadů, maxi domino, popelkáry, skákání v pytlích, ekologické kvízy nebo ekologická výstava o obalech a odpadech s ukázkami recyklovaných materiálů a výrobků.

Kongresové centrum

Program v Kongresovém centru byl také velmi lákavý. Po všechny tři dny zde probíhala interaktivní výstava IQ PLAY plná zajímavých stavebnic, se kterými se zabavily nejen děti. V kinosále se promítaly pohádky, byl zde také foto koutek a virtuální realita. Academic school připravil pro děti opět VĚDECKOU KAVÁRNU plnou hlavolamů, tvoření a kvízů a kino Hvězda pak tvořivou dílničku pro děti.

Před Kongresovým centrem to také žilo! K poslechu a tanci hrála po celý den country kapela TELEGRAF a na celé ploše probíhal již TRADIČNÍ JARMARK slováckých produktů a řemesel.

Zadáno nejen pro „velké“

Velcí návštěvníci si nenechali ujít prezentaci autosalonu ARAVER – člena skupiny AUTO UH. Na jejich rozlehlém stanovišti u letadla mohli vyzkoušet zkušební jízdy, simulátor formule 1 i simulátor přezouvání pneumatik, malování na obličej a skákací hrad. Adrenalinová jízda pro všechny čekala na MOTOKÁROVÉ DRÁZE, pro ty odvážnější pak v OFF-ROADech. A aby toho nebylo málo, všichni si mohli zkusit jízdu na netradičně seřízených kolech na stanovišti CYKLOKURIOZIT. K dispozici byly také SEGWAY vozítka, které poskytla v rámci své prezentace zcela zdarma firma Extranet.

Jak je již zvykem při této akci, sbíraly se vysloužilé elektrospotřebiče. Za přinesený spotřebič pak návštěvník obdržel 50% slevu na vstupném. Letos se díky tomu podařilo sesbírat téměř 2 tuny drobných spotřebičů, které tak neskončí na skládce, nýbrž ekologicky se zpracují.

Děkujeme všem návštěvníkům KOVOZOO, že společně s námi oslavili, ekologický svátek Den Země!

Těšíme se na Vás v příštím roce.

 

DEN ZEMĚ 2019 – tisková zpráva ke stažení ZDE