V neděli 4. června se v KOVOZOO opět sjedou historická auta a motorky z celé České republiky. Pořádá se zde již 4. ročník veteránského srazu v netradičním prostředí kovošrotu KOVOSTEELu a v areálu unikátní kovové zoo. Do veteránského světa jsme vstoupili v roce 2019, kdy jsme ve spolupráci se Slováckým veteran Car Clubem Uherské Hradiště v KOVOZOO otevřeli malé muzeum veteránů. Ještě týž rok na podzim se pak konal první SRAZ VETERÁNŮ v KOVOZOO.Od roku 2022 se pak sraz přesunul s termínem konání z října na červen, a to především z důvodu lepšího počasí.  Od prvního ročníku v roce 2019 stoupá každoročně jak počet vystavovatelů, tak návštěvníků. V minulém roce se zúčastnilo 9.200 návštěvníků a přijelo na 500 vozidel všeho druhu.

Záštitu nad akcí převzala Federace klubů historických vozidel ČR pod taktovkou prezidenta pana Václava Kafky.

    

O čem bude SRAZ VETERÁNŮ v KOVOZOO 2023?

K vidění bude velký rozptyl aut od těch předválečných až po vozidla socialistické éry. Všechna vozidla musí splňovat základní veteránskou podmínku – stáří min. 30 let, dále pak musí být v dobrém technickém a vizuálním stavu. Návštěvníci se mohou těšit na motocykly, osobní auta, nákladní auta, autobusy, určitě přijede i něco málo vojenské techniky. Očekáváme také zemědělskou techniku a závodní speciály.  

Vzhledem k tomu, že k účasti na akci není třeba registrace předem, tak to bude opět velkým překvapením, jaká vozidla se do KOVOZOO sjedou. Ale my pevně věříme, že to bude jako vždy překvapení příjemné. V minulém roce nás například mile překvapila vysoká účast předválečných vozidel a třeba také příjezd Tater Dakar. To byla velká paráda.

Pro účastníky s veterány opět uspořádáme soutěž ELEGANCE. Odborná porota vybere 10 nejkrásnějších vozidel, jejichž majitelé obdrží originální plakety vyrobené ze železného šrotu v Porodnici KOVOZOO.

YOUNGTIMER – Nová kategorie na Srazu

Letos se na akci poprvé představí také vozy spadající do kategorie Youngtimer. Ale jejich množství bude regulováno. Jako YOUNGTIMER bývá označováno vozidlo, které svým stářím 20-29 let ještě nedosáhlo na status veterána, ale má sběratelský potenciál. Základní indikací toho, zda má vozidlo kategorie YOUNGTIMER sběratelský potenciál je to, zda je vozidlo v dobrém technickém stavu, změny na vozidle byly provedeny poplatným způsobem a součástmi, kdy tato vozidla byla v dané době běžně v provozu. Dalším důležitým faktorem je to, zda uvedené vozidlo vyhovuje předpisům FIVA pro vydání certifikace FIVA ID Card po dosažení 30 let, resp. zda vyhovuje podmínkám pro vydání FIVA Youngtimer ID Card.

„Federace klubů historických vozidel České republiky podporuje nadšence a vlastníky takových vozidel na národní úrovni, proto také vítá iniciativu organizátorů srazů a akcí s historickými vozidly, které jsou otevřeny propojování skupin nadšenců vozidel širokého spektra kategorií. Tyto aktivity nejen, že napomáhají udržet v dobrém stavu jednotlivé kusy dobové techniky a zmapovat tak technický vývoj v oblasti motorismu, ale také napomáhá udržet kulturní a jiné hodnoty odrážející společnost dané doby. Vzhledem ke skutečnosti, že kategorie YOUNGTIMER je v České republice silně rozšířena i vzhledem ke stáří vozového parku, je vhodné, aby se akce zúčastnila vozidla do roku výroby 1998, kdy lze vnímat, že taková vozidla již nejsou běžně používána k provozu. Také by se nemělo jednat o vozidla běžná se standardní výbavou, ale o vozidla již v té době pořizována k rekreaci a kratochvíli“ vysvětluje Ing. Libor Vykusa, předseda komise pro vzdělávání a vztahy s veřejností Federace klubů historických vozidel ČR z.s.

Perly, které hned tak někde neuvidíte

I na letošním srazu se představí legenda českého veteránismu Ing. Antonín Pavelka se svými replikami parního motocyklu Ropel, monokola či elektrokočáru Dora. Stejně jako loni jsme si do areálu pozvali krásnou zelenou parní lokomotivu BS 200, která bude návštěvníky vozit po naší vlečce přímo mezi hromadami šrotu. Další unikát, který hned tak někde neuvidíte, bude letoun Supermarine SPITFIRE, tedy jeho dokonalá maketa v měřítku 1:1. Letoun na akci přiveze spolek letecké historie – Czech Spitfire Club Jihlava, a budou jej prezentovat v rámci expozice věnované památce československých letců a vojáků působících během 2. světové války v boji proti nacismu v řadách Britského královského letectva RAF.

Závodní speciály, projekt R200

Letošní ročník Srazu veteránů zpestří také dva vrchařské speciály ze sudoměřického týmu Novitech Motorsport. Ligier JS49 Honda startující ve třídě sportovních prototypů SC (sport´s car) a formule FIKS 09RK ve třídě SS (single seater). Dále bude k vidění monopost RALT RT5 FORMULA VEE, který se účastnil amerického mistrovství.  Následně byl převezen do Evropy a používán při závodech do vrchu naším velmi úspěšným jezdcem Miroslavem Fajkusem, který tragicky zahynul v Náměšti nad Oslavou při startu s formulí 3000 (Lola).

Již tradičně budou k vidění všechny 3 prototypy supersportovního speciálu R200 z dílny Hoffmann&Novague uvedené v roce 2016. Tento projekt je v podstatě poklonou vozu Škoda 200 RS.

Jak navodit správnou retroatmosféru? Kočárky a flašinety!

Stejně jako loni se návštěvníci můžou těšit na bezva ženskou partičku RETRO KOČÁRKY, které se v hojném počtu sejdou a navodí správnou retro atmosféru. Očekáváme účast více než 50ti kočárků.

A komu nestačí retro, může se vrátit v historii ještě dále…na akci se totiž představí velký pojízdný, tažený flašinet. Představí se také výrobce flašinetů Atelier Petrov, který si připraví jednak nahlédnutí do útrob flašinetu, tak stylový program – věštby kratochvilné, ku obveselení mládencům a pannám. No a bude-li ta správná nálada, zazní i kramářská „Píseň strašlivá o Golemovi“

Co dalšího kromě veteránů?

Pro děti budou na akci připraveny skákací hrady, malování na obličej, stylová šlapací autíčka, zbrusu nová ruční drezína a celá KOVOZOO. Portrétní karikaturu Vám nakreslí známý kreslíř Ivan Křemeček. V kovárně KOVOZOO budou po celý den hořet výhně a návštěvníci si budou moci vyzkoušet kovářské řemeslo. V Porodnici KOVOZOO se budou opět vyrábět miniatury zvířat ze železného šrotu a návštěvníci si mohou své zvířátko sami vyleštit na leštičce kovu vyrobené ze starého bicyklu.

 

Jaká by to byla akce bez dobré muziky?

Po celou dobu akce bude hrát na podiu Vagon, což je zrekonstruovaný vagon „dobytčák“, country kapela Kiksylend. Na hlavním pódiu v zahradě pak zahrají skvělí Brouci Band – Beatles Revival a kapela Golden Delicious.

PROGRAM:

  • 9:00 – 15:00 příjezdy a výstava automobilů
  • 12:30 – 13:00 vyhlášení vítězů soutěže ELEGANCE
  • 13:30 – 14:30 vystoupení BROUCI BAND – The Beatles Revival
  • 15:15 – 16:15 vystoupení Golden Delicious

Srdečně Vás zveme na akci SRAZ VETERÁNŮ v KOVOZOO Staré Město. Přijďte si užít krásný den ve společnosti historických vozidel a užít si retro atmosféru v KOVOZOO.

Akci SRAZ VETERÁNŮ v KOVOZOO pořádá REC Group s.r.o. a spolek Rosnička ve spolupráci se Slováckým Veteran Car Clubem Uherské Hradiště.

REC Group je skupina moderních společností specializujících se na recyklaci široké škály odpadů: KOVOSTEEL Recycling, s.r.o., STEELMET, s.r.o., RPG Recycling, s.r.o., GELPO s.r.o., ASSCO, s.r.o., A-ORTO s.r.o., DZO s.r.o.  a KOVOZOO Staré Město. Více informací najdete na www.recgroup.cz.

Hlavním mediální partnerem je televize TVS. Partnery komunikace jsou multikino a malé kino Golden Apple Cinema a týdeník Dobrý den s kurýrem.

Více informací o akci najdete ZDE.

Kontakt na PR:

Ing. Martina Juřenová
REC Group s.r.o.
Tel. 730 588 604
jurenova@recgroup.cz

Foto: Martin Zemánek