Nádherné slunečné počasí, 197 historických vozidel, 4.120 návštěvníků a úžasná retro atmosféra a nálada – takový byl Sraz veteránů v KOVOZOO Staré Město, který se uskutečnil v neděli 13.10.2019. Akci pořádala originální kovová zoologická zahrada ve spolupráci se Slováckým Veteran Car Clubem Uherské Hradiště v návaznosti na otevření Muzea veteránů v KOVOZOO, které letos 2.6.2019 společně slavnostně uvedli do provozu.

Nedělní sraz veteránů byl v podstatě pojat jako uzavření motoristické sezóny, ale především jako výjimečná společenská událost a sešlost lidí, kteří mají rádi historická auta a motocykly.

Vozidla se začala sjíždět v 9 hodin ráno a až do 11:00, kdy končila možnost registrace a vjezdu do KOVOZOO, postupně zaplnila celý areál. Každé z vozidel obdrželo startovní číslo a dostalo tak možnost soutěžit v diváckém hlasování v soutěži Elegance historických vozidel. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích,  v každé pak byla udělena první tři místa.  Vítězové byli odměněni stylovou kovovou plaketou v KOVOZOO-stylu. Absolutním vítězem v počtu nasbíraných hlasů se stal vůz Cadilac 16.

Pro majitelé veteránů byl přichystán také odborný program v Kongresovém centru.  Na programu byla prezentace a ukázky 3D tisku plastových součástek pro veterány, a také odborné přednášky a debaty na téma „Uznávání testací a získání průkazu historických vozidel“ či odborná přednáška Zákona č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, o provozu na pozemních komunikacích a jeho užívání v praxi.

Akce SRAZ VETERÁNŮ nabídla kromě přehlídky starých aut a motorek také další bohaté vyžití pro návštěvníky. Všichni mohli detailně prozkoumat celý areál KOVOZOO, který oplývá nejen úžasnou atmosférou, ale především nespočtem vynikajících nápadů a ukázek „recyklace“ starých věcí. Více než 250 zvířat vyrobených z kovového šrotu umístěných po celé ploše KOVOZOO je originálně doplněno jedinečnými exponáty jako pražská tramvaj, letoun L-610, staré zemědělské stroje, vysloužilá hasičská auta, buldozery…. Letos pak přibyla další prestižní „atrakce“, a to již zmiňované Muzeum veteránů.