Již 8. ročník akce pro veřejnost DĚTI a KOVOZOO byl letos „opatřen“ podtitulem HEFAISTOS. A proč zrovna řecký bůh kovářství a ohně? „Spojení tradičních kovářských technik a používání odpadového železa je směr, kterým KOVOZOO směřuje. Ctíme a podporujeme stará řemesla. V příštím roce bychom u nás rádi vybudovali kovářskou dílnu. Jednak sobě pro radost z kreativní práce „rukama“ a především pak také chceme dát široké veřejnosti možnost vyzkoušet si, co kovařina obnáší.“, říká zakladatel KOVOZOO Bronislav Janeček. Do programu byly proto letos stylově zařazeny také kovářské výhně a ukázky černého řemesla. Kdo chtěl, mohl si vyzkoušet, jak náročná je to „disciplína“.

Letošní rekordní návštěvnost 2.527 posouvá původně spíše komorní akci na úroveň velmi atraktivních regionálních událostí, která ale svou originalitou nemá obdoby. Hlavním tématem akce je totiž svařování zvířat z kovového šrotu a práce s dalšími odpadními materiály. Tvoření ze železa bylo navíc soutěžní disciplínou. Návštěvníci měli přichystaný materiál (železný šrot) a k dispozici zkušeného svářeče, který jim pomohl výtvor vyrobit. Někteří návštěvníci se na akci připravovali již doma a přišli s pečlivě připraveným nákresem zvířete. Svářeč pak postupoval dle jejich pokynů a oni si zrození svého výtvoru kreativně „šéfovali“. Cílem bylo zhotovit zvíře, které si svou originalitou a věrností podoby s živým exemplářem vyslouží místo ve stálé expozici KOVOZOO. Odborná porota – tým Porodnice KOVOZOO a profesionální kováři, pak z výsledných 69 výtvorů vybrali a ocenili pět nejlepších. Vítězem se letos stal „Páv Dušan“ od tvůrců Zdeňky a Radka Černých.

  

TVOŘENÍ Z ELEKTROODPADU

A koho nelákala práce s kovovým šrotem, mohl si zkusit vyrobit v podstatě cokoliv z elektroodpadu. V této kategorii soutěžil na devadesát výtvorů, z nichž si první místo odnesla Kočka Micka od Jolany Kovářové.

   

 

Návštěvníci měli možnost strávit krásný den zcela jiným způsobem, než jsou zvyklí – kreativně se vyřádit, zkusit si něco vyrobit vlastníma rukama a mimo jiné se také něco naučit. Kromě svařování kovových zvířat bylo možné zkusit si pracovat také s dalším odpadním materiálem, jako jsou dráty, dřevo, či pryž.

 

SOUTĚŽ KOVÁŘŮ

„Přípravy na letošní ročník započaly již v lednu, kdy jsme oslovili více než 200 uměleckých kovářů s nabídkou na účast v soutěži o nejlepší kovové zvíře do stálé expozice KOVOZOO“ informuje Bronislav Janeček. Nakonec se sešlo 8 soutěžních zvířat, které v sobotu 21.9. zhodnotila odborná porota. Vítězným zvířetem se stala kovová klisna LEVANTA od kovářů Vojtěch Sousedíka a Jakuba Vaňhary z Ateliéru Sousedík Umělecké kovářství Zlín. Tento výtvor zvítězil také u návštěvníků akce, kteří po celý den pro své favority hlasovali.

ROBOKLOKAN

Jedním ze soutěžních zvířat byl také klokan Skippy, kterého vytvořil tým porodnice z částí vyřazených robotů od společnosti ABB Robotics, se kterou KOVOZOO letos navázala marketingovou spolupráci. Klokan z recyklovaných robotů bude jednak dalším z originálních exponátů v KOVOZOO a jednak bude hrdě reprezentovat společnost ABB na veletrzích.

 

Akce Děti a KOVOZOO nabídla vyžití i všem ostatním návštěvníkům, kteří neměli tvůrčí ambice. Všichni mohli detailně prozkoumat celý areál KOVOZOO, který oplývá nejen úžasnou atmosférou, ale především nespočtem vynikajících nápadů a ukázek „recyklace“ starých věcí. Více než 250 zvířat vyrobených z kovového šrotu umístěných po celé ploše KOVOZOO je originálně doplněno jedinečnými exponáty jako pražská tramvaj, letoun L-610, staré zemědělské stroje, vysloužilá hasičská auta, buldozery…. Letos pak přibyla další prestižní „atrakce“, a to Muzeum veteránů, které bylo slavnostně otevřeno 2. června 2019 a je stálou expozicí v KOVOZOO. A komu se nechtělo chodit, mohl se svézt vláčkem Steelinkou po provozech společností REC Group nebo si užít pořádnou dávku adrenalinu na off-roadové dráze

Akci DĚTI A KOVOZOO pořádá REC Group s.r.o., tedy skupina moderních společností specializujících se na recyklaci široké škály odpadů: KOVOSTEEL Recycling, s.r.o.STEELMET, s.r.o.RPG Recycling, s.r.o.GELPO s.r.o.ASSCO, s.r.o.A-ORTO s.r.o.DZO s.r.o.  a KOVOZOO Staré Město.

Další fotografie z této krásné události v KOVOZOO najdete ve FOTOGALERII.

      

Kontakt na PR:

Ing. Martina Juřenová
REC Group s.r.o.
Tel. 730 588 604
jurenova@recgroup.cz